‘Kepulangan’ Kassim Ahmad – Satu Penilaian Semula

Apa salah Kassim Ahmad dalam pendiriannya itu? Mengapa saudari/saudara begitu bias terhadapnya? Saudari/saudara mengolah seolah-olah beliau telah memilih jalan yang salah. Saya tidak berpendapat beliau tidak anti Hadith. Beliau sekadar menulis apa yang beliau yakini, dan beliau telah memberi sebab-sebab dan hujah-hujah yang baik.

Pada prinsipnya, ajaran al-Qur’ān mempunyai 2 dimensi: dimensi sejarah dan dimensi universal. Nabi Muhammad s.a.w. melaksanakan ajaran-ajaran ini dalam sebuah masyarakat konkrit Arab dalam abad ketujuh dengan sifat-sifat sebuah masyarakat suku dengan adat resam budaya yang khusus. Jadi, sebahagian dari peraturan yang disebut dalam al-Qur’ān (hukum potong tangan bagi pencuri, hukum sebat bagi penzina dan lain-lain yang sepertinya) mengendalikan keadaan masyarakat Arab ketika itu. Peraturan-peraturan ini tidak seharusnya dianggap mutlak dan tetap dan tidak boleh diubah-ubah, kerana tiap-tiap peraturan ini, Tuhan menetapkan prinsip-prinsipnya seperti persamaan antara lelaki dan wanita, persamaan antara manusia, dan hukuman adil dan ihsan bagi penjenayah. Dengan menggabungkan perspektif sejarah dan universal, barulah kita boleh memahami ajaran al-Qur’ān dengan tepat.”

Mengapa saudari tidak dapat menerima hujahnya ini?

Kesimpulan akhir buku ini adalah Kassim Ahmad sekadar menemui sebatang jalan yang pada pandangannya Islam, namun agak dikesali tidak terdapat satu ayat pun yang menyatakan beliau bersalah bila mengarang buku Hadith – Satu Penilaian Semula.

Apakah saudari/saudara cuba menerangkan yang bahawasanya saudari/saudara telah menemui jalan yang Islam, dan Kassim pula sekadar tertipu dengan dirinya sendiri? Mengapa saudari/saudara yakin bahawa apa yang telah ditemuinya bukanlah jalan Islam?

On Thu, Sep 18, 2008 at 4:19 AM, `izzat anwari <akucahaya@gmail. com> wrote:

Setelah Kassim Ahmad menerbitkan bukunya bertajuk Mencari Jalan Pulang – Dari Sosialisme Kepada Islam, hati saya sedikit gembira. Namun kegembiraan tersebut hanya sementara. Bukan jalan pulang yang dicarinya, malah Kassim Ahmad masih kuat berpegang kepada fahaman anti-Hadithnya! Baru-baru ini juga Kassim Ahmad tanpa `segan-silu’ menyiarkan semula tulisan anti-Hadithnya dalam blognya seolah-olah dia `menjerit’ kepada seluruh masyarakat Islam di Malaysia bahawa “saya sudah jumpa jalan pulang saya!”

Jalan mana yang dipilihnya? Mari kita sama-sama menilai semula `kepulangannya’ tadi.

Baca selanjutnya. ..

Iklan

3 Tanggapan

  1. kalau tidak dapat bezakan antara hadis dengan quran selama itulah anda dalam kelemahan ilmu.

Tinggalkan Balasan

Isikan data di bawah atau klik salah satu ikon untuk log in:

Logo WordPress.com

You are commenting using your WordPress.com account. Logout /  Ubah )

Foto Google+

You are commenting using your Google+ account. Logout /  Ubah )

Gambar Twitter

You are commenting using your Twitter account. Logout /  Ubah )

Foto Facebook

You are commenting using your Facebook account. Logout /  Ubah )

w

Connecting to %s

%d blogger menyukai ini: